Kendin Yap - Medya Reaktörü
Yazar: Selim Özadar


Aktif karbon, fosfat emici gibi birçok farklı medya malzemesi günümüzde akvaryumlarımızın olmazsa olmazlarından. Bu gibi medya malzemelerinden en efektif şekilde verim alabilmek için suyun tamamen içerisinden geçmesi gerekir. Böylelikle her bir tanecik etrafından geçen suya temas edebilir. Medya malzemelerinin içerisinden suyun geçebilmesi ancak bir medya reaktörü kullandığımızda mümkün olur. Bu yazıda da, oldukça basit filtre tankı içerisinde çalışabilen bir medya reaktörü yapacağız.

İlk olarak medya reaktörü için uygun boyutta ve şekilde plastik bir şişe bulmamız gerekir. Benim örnek olarak kullandığım Seachem Kalkwasser'ın 500 ml'lik plastik şişesi. Çoğumuzda Seachem'in farklı ürünleri olduğu için bu şişeyi kolaylıkla bulabilirsiniz fakat bulamadığınız taktirde 1 litrelik kola şişesiyle dahi bu reaktörü yapabilirsiniz.

 

 

İkinci olarak bu şişenin tabanına bir motor bağlamamız gerekiyor. Ben motor olarak Atman'ın en küçük modeli olan saatte 150 lt su basan AT-300 kafa motorunu kullandım fakat bu biraz küçük gelebilir bu nedenle AT-301 ya da AT-101 modellerinden birini kullanmanızı öneririm (yaptığınız reaktörün boyutuna bağlı olarak)

Gövdenin alt kısmına kullandığınız motorun çıkışı ile aynı boyutta bir delik açıyoruz.

 

 

Açtığımız deliğe motorun çıkışını yerleştirip su kaçırmaması için etrafını silikonluyoruz.

 

 

Küçük medyaların motor durduğunda motorun içerisine kaçmaması için akvaryum ya da bulaşık süngerinden kabın genişliğinde ve şeklinde iki parça kesiyoruz. Kullandığımız malzemenin suyu geçirgen bir yapısı olması lazım.

 

 

Kestiğimiz parçaları motorun çıkışı altta kalacak şekilde gövdenin içerisine yerleştiriyoruz.

 


Son olarak suyun çıkması için kapağa bir delik açıyoruz.

 


Artık reaktörün içerisini medya malzemesiyle doldurabiliriz. Çok güçlü bir motor kullanmadığınız süre içerisinde Rowa, Grotech gibi ince fosfat emici medya malzemeleri de kullanabilirsiniz.

 

 

Reaktörü medya ile doldurduktan sonra filtre tankı (sump) içerisine yerleştirip kullanabilirsiniz. Filtre tankı içerisinde su seviyesi, reaktörün çıkışına yakın olursa motor daha güçlü çalışır. Reaktör içerisindeki malzemeyi değiştirirken içerisine koyduğunuz süngerleri de düzenli olarak temizleyin aksi halde tortular ile tıkanabilir. Reaktör içerisine tortu girmesini engellemek için motorun arkasına bir parça sünger ya da elyaf koyabilirsiniz.

 

Fotoğraflar: Selim Özadar

 

Sitedeki bütün yazı ve fotoğraflar Resif Bölgesi'ne aittir. İzinsiz kullanılan içerik hakkında yasal işlem başlatılacaktır.