Mark Poletti'nin Sert Mercan Akvaryumu
Çeviri: Koray Örmeci - Fırat Çıngı

Giriş
Herşeyden once, sizleri tanımıyor olmama rağmen, tankımı sizlerle paylaşma onurunu bana verdiğiniz için teşekkür ederim. Deniz akvaryumuna olan sevgimin temelleri, babamla düzenli olarak balık tutmaya gittiğim çocukluk zamanlarımda atıldı. Küçük yaşlarda tatlı su akvaryumlarım oldu ve koleje gittiğim zamanlarda da Afrika sihlidlerine merak saldım. Zamanla, yaşayan biotoplara olan merakım devam etti ve bitkili tanklara da ilgi duydum. Balayı için Bora Bora’ya gittiğim zaman, ilk kez bir resifi gözlemleme şansı buldum. Yaşamsal çeşitlilik beni çok etkilemişti ve tatlı su günlerimin artık geride kaldığını anlamıştım. Tatilden döndükten bir hafta sonra akvaryum sızdırmıştı ve yeniden kurduğumda ise içinde tuzlu su ve canlı kayalar vardı.


İlk akvaryumum düşük teknoloji içeren, protein toplayıcısı olmayan, biyolojik filtre üzerine kurulmuş bir akvaryumdu. Bu deneysel girişimden sonra tankı 340 litrelik yeni bir tanka taşıdım. Bu akvaryumda elde ettiğim tecrübe ve başarıdan sonra mevcut tankımı planlamaya başladım.

Akvaryumun Geçmişi ve Profili
Şu an ki tankım 680 litre su hacmine sahip ve üç tarafı düşük miktarda demir içeren ekstra berrak camdan oluşmakta. Taşırma içerden çalışan bir overflow ile sağlanıyor. Akvaryum kayıtlı ve iki adet Wavy Sea için kayıt üzerine iki delik delindi. Wave Sea'ler filtre tankındaki Reeflo Snapper geri dönüş motoruna bağlı. Isıtma ve aydınlatma konrolü Neptune kontrolör, Jalli titanyum ısıtıcılar ve Tradewind soğutucu tarafından yapılıyor. Işıklandırma, iki adet SLS dual Blue wave HQI balasta bağlı dört adet 250 watt Radium metal halide lambadan ve iki adet 160 VHO Super aktinik lambadan oluşuyor. Her bir metal halide için ayrı Lumenarc reflektör kullanıldı.


Tank Özellikleri
Ana Tank - 680 litre - Avrupa tipi kayıt
Filtre Tankı – 170 litre
Filtre tankı , bölümlerden oluşmakta ve 170 litre su içermekte. H&S a200-1260 (protein toplayıcı) inişlerden birinden beslenmekte. Sistemde ayrıca 75 litrelik Chaetomorhea içeren bir kısım, Rowaphos içeren bir medya reaktör ve aktif karbon içeren bir başka reaktör bulunmakta. Bütün medya reaktörler aylık olarak temizlenmekte ve medyaları değiştirilmekte. Kalsiyum ve alkalinite değerlerinin 425 ppm ve 10 dkh seviyesinde olabilmesi için AquaC kalsiyum reaktör kullanılmakta. Sistemde kullanılan su, beş kademeli ters ozmos ile filtrelenmekte ve daha sonra iki adet kademeden daha geçip Reef Crystal, Seachem Reef Salt, Tunze Reef Salt ve Tropic Marin Reef Salt ile karıştırılmakta. Tuz-su karışım süresini daha uzun tutmaktayım ve bunun su değerlerini sabit tutmakta işimi kolaylaştırdığını düşünüyorum.


Işıklandırma Programı:
-
10.00 - VHO aktinikler açılıyor
- 11.00 - Dış kısımdaki iki adet metal halide açılıyor
- 14.00 - Ortadaki iki adet metal halide açılıyor
- 17.00 - Dış kısımdaki iki adet metal halide kapanıyor
- 20.00 - Ortadaki iki adet metal halide kapanıyor
- 21.30 - VHO aktinikler kapanıyor


Canlılar
Bu hobiyi sevmemim en büyük nedeni, tankta beslediğim canlılar. Herbir mercanın ve balığın kendine ait bir karakteri ve özelliği var. Bu da benim saatlerimi akvaryum karşısında geçirmemi sağlıyor.
Balıklar
- Joculator Cüce Melekbalığı - Centropyge joculator
- Siyah Tang - Zebrasoma rostratum
-
Göz Çizgili Tang - Acanthurus dussumieri
-
Görkemli Tavşanbalığı - Siganus magnifica
-
Rhomboid Peri Lapini - Cirrhilabrus rhomboidalis
-
Alev Peri Lapini - Cirrhilabrus jordani
-
Parlak Lapin - Halichores iradius
-
Gizemli Lapin - Pseudocheilinus ocellatus
-
Dispar Anthias - Pseudanthias dispar
- Bir çift Lirkuyruk Anthias - Pseudanthias squamipinnis
- 3 adet Barlett'in Anthiası - Pseudanthias bartlettorum
- Bir çift Çizgili Deniziğnesi - Doryrhamphus dactyliophorus
- Bakırbantlı Kelebekbalığı - Chelmon rostratus
-
Turuncu Benekli Uyuyan Gobi - Valenciennea puellaris
- Chromis viridis sürüsü



Tam olarak ne zamandı hatırlamıyorum ancak akvaryuma sps mercanlar eklemeye başladım. Sisteme ilk sps girdikten sonra, diğer tür mecanları, yeni SPSlere yer açmak için çıkarmaya başladım. Sistemde şu an itibariyle 200’ün üzerinde çeşit mercan var ve bunların büyük kısmını Acropora, Montipora, Enchinophyllia, zoanthid ve palythoa türleri oluşturmakta.
Akvaryumda kullandığım sihirli bir karışım yok. Sistemin sınırları az çok belli. İki haftada bir %20’lik su değişimlerini aksatmamaya çalışıyorum. Alkaliniteyi de haftada bir ölçerek, istenen aralıkta olup olmadığını kontrol ediyorum. Protein skimmer kabını haftada bir temizliyorum ve camları da iki günde bir işten döndüğüm zamanlarda temizliyorum. Akıntı sistemi için ise, iki adet MP40 vortech pompa, iki adet Tunze 6055 nanostream ve iki adet Tunze 6105 stream pompa kullanıyorum.


Sonuç
Akvaryum bana büyük oranda eğlence ve kimi zamanda büyük hayalkırıklıkları yaşattı. “Eğer biri değilse, bir başkasıdır.” anlayışı, işler iyi giderken hobiye olan ilgimin devam etmesini sağladı ve işlerin iyi gitmediği zamanlarda da bana yardım etti. Bir kere daha, bu hobiyi olduğu şekliyle yapan her kişiye ve herkese teşekkür etmek isterim. Hayatımın bu parçasını sizlerle, başka akvaristlerle paylaşma fırsatını bana verdiğiniz için onur duydum.

| Sitedeki bütün yazı ve fotoğraflar Resif Bölgesi'ne aittir. İzinsiz kullanılan içerik hakkında yasal işlem başlatılacaktır. |
![]()